Νίκος Τομαράς

Τίτλος: Τα ανάλεκτα

Συγγραφέας: Νίκος Τομαράς

Χαρακτικά: Ευαγγελία Πελεντρίδου

Σχόλιο: Μιράντα Ποτηριάδου

Εκδότης: Μικρός Κοραής

Ημερ/νία έκδοσης: 2006

Tα Ανάλεκτα


Το παρόν εκδόθηκε σε 200 αντίτυπα για την ποιητική βραδιά που οργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων στις 6 Φεβρουαρίου 2006 προς τιμή του ποιητή Νίκου Τομαρά.


Όλα τα αντίτυπα είναι αριθμημένα και υπογράφονται από τον ποιητή.


Την επιμέλεια των κειμένων και την επιλογή των ποιημάτων έκανε η συντακτική ομάδα του τριμηνιαίου λογοτεχνικού περιοδικού «Η πένα του Μικρού Κοραή» που εκδίδει το Βιβλιοπωλείο «Μικρός Κοραής» στο Χαλάνδρι.

Τηλ. : 210 - 6890321

«Αν γίνεται να χαρακτηρίσεις έναν ποιητή απλά, με δυο μονάχα λέξεις, αυτές που θα διάλεγα για το Νίκο Τομαρά, είναι: ταξιδευτής και γειωμένος. Διττή η υπόσταση της ποιητικής του γραφής όπου το ερωτικό πάθος, διαχρονικό στην έκφρασή του, συγκρούεται με εικόνες του σύγχρονου κόσμου, σκληρές, μοναχικές...


Η ποίηση του Νίκου Τομαρά ταξιδεύει εντός μας όσο και στα πέλαγα για να προσγειωθεί στο χώρο όπου ενδημεί το εφήμερο και μας απελπίζει το καθημερινό. Κι αυτή ακριβώς η αποτύπωση προσδίδει στους στίχους αλλά και στα πεζά του αυθεντικότητα. Ο ρυθμός τους παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την πραγματική ζωή για να φτερουγίσει υπέρ και πέραν με αφοπλιστική απλότητα. Και η επίγευση, αλμυρή και αιμάτινη αναδεικνύει τους πόθους και την απόγνωση του σύγχρονου ανθρώπου».


Σχόλιο από τη Μιράντα Ποτηριάδου, Φεβρ. 2006Ποιητική βραδιά


Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν τη Δευτέρα 6 Φεβρουάριου 2006 στην Αίθουσα Μουσών του Πνευματικού Κέντρου Βριλησσίων για την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Τομαρά: «Πόλεμος ήταν πικραλίδες με αγάλματα», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μια βραδιά ποίησης όπου η τέχνη των στίχων συναντήθηκε με την τέχνη της μουσικής και της ζωγραφικής.

Στην κατάμεστη αίθουσα - παρότι το χιόνι έπεφτε πυκνό έξω - ο συγγραφέας Κώστας Παπασπήλιος μίλησε για το δύσκολο δρόμο της ποίησης στον 20ο αιώνα και ενέταξε το βιβλίο του Νίκου Τομαρά στις πιο αξιόλογες ποιητικές καταθέσεις του έτους.

Στην κατάμεστη αίθουσα - παρότι το χιόνι έπεφτε πυκνό έξω - ο συγγραφέας Κώστας Παπασπήλιος μίλησε για το δύσκολο δρόμο της ποίησης στον 20ο αιώνα και ενέταξε το βιβλίο του Νίκου Τομαρά στις πιο αξιόλογες ποιητικές καταθέσεις του έτους.

Η δημοσιογράφος και ποιήτρια Μιράντα Ποτηριάδου αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο παραπάνω βιβλίο κατέληξε:

«Γειωμένος όσο και ταξιδευτής ο Νίκος Τομαράς αναδεικνύει τους πόθους και την απόγνωση του σημερινού ανθρώπου. Αν σ' αυτά προσθέσουμε την απλότητα με την οποία πλάθει τους στίχους του, τότε αναγνωρίζουμε άμεσα στο πρόσωπό του το σύγχρονο ποιητή».

Ο Νίκος Τομαράς αναφέρθηκε στη ζωγράφο Ντόρα Αντωνιάδου - που πίνακές της συμπορεύονται με τα ποιήματα της συλλογής - καθώς και στο διάλογο των δύο τεχνών.