Νίκος Τομαράς

Βιογραφικό


Ειδικός Εκπαιδευτικός

MA Counselling and Psychotherapy

Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής P.E.T. (Parent Effectiveness Training)

   Ο Νίκος Τομαράς είναι δάσκαλος. Μετά τη μετεκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ειδικεύτηκε σε προγράμματα διάγνωσης και αποκατάστασης Ειδικών Μαθησιακών Διαταραχών. Το μεταπτυχιακό του είναι στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία.

 

   Ασχολείται με τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές περίπου τριάντα χρόνια. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για τη διάγνωση και αποκατάστασή τους, όπως επίσης και σε ομάδες παραγωγής αποκαταστασιακού και εκπαιδευτικού υλικού.

 

   Έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών σε συνέδρια και συχνά συμμετέχει σε ημερίδες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών, φοιτητών, ιατρών και άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται με το παιδί.

 

   Με συναντήσεις υποστήριξης και εποπτείας συμβάλλει σε μια στοχευμένη και εξατομικευμένη καθοδήγηση όλων όσων συνειδητοποιούν ότι η αποτελεσματικότητα περνά μέσα από την προσωπική ανάπτυξη, ανατροφοδότηση και ενίσχυση των δεξιοτήτων και γνώσεων που κατέχουμε ήδη.

 

   Από τις θέσεις του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Δυσλεξίας, του επιστημονικού συνεργάτη του Κέντρου Ψυχολογικών Μελετών, του μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Έρευνας και Μελέτης Δυσκολιών Μάθησης, του μέλους της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος και της Εταιρείας Μελέτης της Ανάπτυξης Παιδιών και Εφήβων έχει υπηρετήσει και υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια το χώρο αυτό.

 

   Συνεργαζόμενος με κοινωνικές δομές όπως τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας υποστηρίζει την προσπάθεια τού Συμβουλευόμενου να αλλάζει και να ζει με ένα λειτουργικό και εποικοδομητικό τρόπο.

 

   Με τη βοήθεια ψυχομετρικών εργαλείων των Σειρών Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας EvCareer της Evalion στηρίζει τον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη συμβουλευτική καριέρας σε φοιτητές, ανέργους και άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά και σε ήδη εργαζόμενους.

 

   Ως πιστοποιημένος συνεργάτης του Οργανισμού Gordon Hellas συμβάλλει με τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) στην εκμάθηση από τους γονείς εκείνων των συγκεκριμένων δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης των συγκρούσεων, που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη διατήρηση αρμονικής σχέσης με τα παιδιά τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

   Στους αγρούς των στίχων βρίσκεται από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του. Οι διαδρομές του - ποιητικές κυρίως - με μια ηρεμία που την αντλεί από τις λέξεις. Αδυνατεί εξάλλου να προσδιορίσει την ηλικία του, αφού καθημερινά μιλάει, παίζει και μεγαλώνει με παιδιά.

 

   Σχεδιάζει κόσμους χρωμάτων και ελπίδας μέσα από τα μάτια των παιδιών-μαθητών του. Με την πίστη πως από το λίγο γεννιέται το πολύ καταθέτει τις ποιητικές του εκδοχές.

 

   Είναι συγγραφέας του επιστημονικού βιβλίου για γονείς και εκπαιδευτικούς «Μαθησιακές Δυσκολίες – Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση» που βρίσκεται ήδη στην 6η ανατύπωσή του και των ποιητικών συλλογών «Παρήλιον», «Σχεδόν πια ναυτικός» και «Πόλεμος ήταν πικραλίδες με αγάλματα», ενώ κριτικές και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.

Συγγραφικό έργο


Σχόλια αναγνωστών