Νίκος Τομαράς

 1. 2021
 2. 2015
 3. 2010
 4. 2005
 5. 2000
 6. 1993

 1. 2021

  5
  Μαρτίου 2021

  Διαδικτυακή συνάντηση Σχολής Γονέων του Δήμου Βριλησσίων με θέμα: Αντιμετώπιση των Μαθησιακών Δυσκολιών στο σχολείο και στο σπίτι


     Με αφορμή την 7η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του «Μαθησιακές Δυσκολίες ή Σύμπτωμα» από τις Εκδόσεις Πατάκη, ο Νίκος Τομαράς θα μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Δυσλεξία, τη Δυσαριθμησία, τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας και τις άλλες Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές.


     Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις Μαθησιακές Δυσκολίες, πώς τις αναγνωρίζουμε και ποια είναι η διαδικασία της αξιολόγησης και της αποτελεσματικής υποστήριξης.


     Απομυθοποιώντας τις Διαταραχές, σπάζοντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις, σε συνθήκες συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, αναπτύσσουμε την προσωπικότητα και τις δεξιότητες όλων των μαθητών.


  Την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 στις 18.00 με τον Νίκο Τομαρά
  Ειδικό εκπαιδευτικό – Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας

 2. 2020

  31
  Ιανουαρίου 2020

  Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΦΗΒΩΝ, Σχολή Γονέων Βριλησσίων


     Την Παρασκευή 31/1/2020 και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Σχολής Γονέων με κύριο εισηγητή τον συνεργάτη μας κο Νίκο Τομαρά, Ειδικό Εκπαιδευτικό- Συγγραφέα, Σύμβουλο / Ψυχοθεραπευτή.


     Θέμα μας αυτή τη φορά ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΦΗΒΩΝ


     Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι μια συμβουλευτική διαδικασία που στηρίζεται στη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων και έχει ως στόχο να βοηθήσει τον έφηβο να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό του και να επιλέξει την κατάλληλη για εκείνον σπουδαστική και μετέπειτα, επαγγελματική κατεύθυνση.


     Όσοι επιλέγουν τις υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού διερευνούν σε βάθος τα χαρακτηριστικά του εαυτού τους και τις ικανότητές τους. Η εις βάθος γνώση του εαυτού, σε συνδυασμό με τη γνώση του εξωτερικού περιβάλλοντος, καθιστούν τον έφηβο ικανό να λάβει τις πλέον ορθές αποφάσεις αναφορικά με τη σταδιοδρομία του.


     Ο Νίκος Τομαράς, Ειδικός Εκπαιδευτικός και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, θα μας παρουσιάσει τα εργαλεία (τεστ και ερωτηματολόγια) που χρησιμοποιούνται και στοχεύουν στη διερεύνηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων, της προσωπικότητας, των αξιών και των ικανοτήτων του εφήβου.


     Θα μας αναλύσει το γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης όπως διαμορφώνεται σήμερα και θα μας πει πώς, με τη βοήθεια των ψυχομετρικών εργαλείων των Σειρών Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας EvCareer της Evalion, στηρίζει τον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (έφηβους / μαθητές 14 έως 18 ετών) οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης για την επιλογή της κατάλληλης μεταλυκειακής εκπαίδευσης και τη συμβουλευτική καριέρας σε φοιτητές, ανέργους και άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά και σε ήδη εργαζόμενους.


  Σας περιμένουμε...
  Νίκος Τομαράς

  Ειδικός Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας
  Σύμβουλος / Ψυχοθεραπευτής
  (Συνθετικό Μοντέλο)

  - Εκπαιδευτής PET & TET (Parent & Teacher Effectiveness Training)- GTI (Gordon Training International)

  - Συνεργάτης της Evalion (Επαγγελματικός Προσανατολισμός εφήβων και Συμβουλευτική Καριέρας ενηλίκων)

 3. 2019

  9
  Νοεμβρίου 2019

  Δημιουργικό Σχολείο στις Εκδόσεις Πατάκη – Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με το Νίκο Τομαρά: Μαθησιακές δυσκολίες

  Εισηγητής: Νίκος Τομαράς (ειδικός εκπαιδευτικός-συγγραφέας) Συμμετέχει η Μαρία Ψωμά (φιλόλογος ειδικής αγωγής-συγγραφέας) Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

     Το επιτυχημένο επί σειρά ετών βιωματικό αυτό εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τεχνικές διδακτικής παρέμβασης που θα τους επιτρέψουν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στο πλαίσιο της καθημερινής διδασκαλίας.

     Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.


     Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη και η νέα, αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου Μαθησιακές δυσκολίες ή σύμπτωμα: Από τις ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση σε μια συμπεριληπτική κοινωνία του Νίκου Τομαρά, το οποίο, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τις κυρίαρχες σύγχρονες τάσεις και απόψεις σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες.


     Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης και το βιβλίο της Μαρίας Ψωμά Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία: Υποστηρικτικό υλικό για την πρόσληψη και την παραγωγή γραπτού λόγου.

 4. 12
  Οκτωβρίου 2019

  Ομιλία του Νίκου Τομαρά με θέμα «Ο αποτελεσματικός γονέας σήμερα»

   

  ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΟΜΑΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΣΗΜΕΡΑ» Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, Ήρας 4 και Ιάσονος

   

     O Νίκος Τομαράς, Ειδικός Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας (MA Counselling and Psychotherapy), πιστοποιημένος εκπαιδευτής PET & TET (Parent & Teacher Effectiveness Training) από τον Gordon Training International, μας μιλάει για τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες να έχουμε ως γονείς για τη βελτίωση και την ενδυνάμωση της σχέσης μας με τα παιδιά μας.


     Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Ο αποτελεσματικός γονέας σήμερα» Εάν είστε γονέας βρέφους, μικρού παιδιού ή εφήβου, γνωρίζετε πολύ καλά πόσο απαιτητική μπορεί να είναι η ανατροφή του, ενίοτε έως και εξοντωτική. Τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο μαζί με το αντίστοιχο εγχειρίδιο οδηγιών. Το να είστε γονέας δεν σημαίνει πάντα ότι γνωρίζετε ενστικτωδώς τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίσταση. Θέλουμε λοιπόν να μάθουμε πώς μέσα από μία υγιή σχέση, που προάγει τα έμφυτα θετικά στοιχεία του καθενός μεγαλώνουν παιδιά με χαρακτηριστικά υπευθυνότητας, αυτοπειθαρχίας, συνεργασίας, αυτονομίας και σεβασμού. Πώς αυτό επιτυγχάνεται όχι με αυταρχικό ή υποχωρητικό τρόπο, αλλά με σεβασμό στις ανάγκες του καθενός, δουλεύοντας ο ένας μαζί με τον άλλο, αντί ο ένας απέναντι στον άλλο.


     Στην ομιλία θα μας εξηγήσει: Πώς θα διευκολύνουμε το παιδί μας,με τρόπο υποστηρικτικό και όχι παρεμβατικό,να αναγνωρίζει τις ανάγκες του, να αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα συναισθήματα και να λύνει αποτελεσματικά τα προβλήματά του. Πώς να διεκδικούμε τις ανάγκες μας, όταν αυτές παρεμποδίζονται από τη συμπεριφορά του παιδιού μας, με τρόπο που να ενισχύει την αυτοπειθαρχία του και να μην μειώνει την αυτοεκτίμηση του. Πώς να δημιουργήσουμε μία ουσιαστική, ζεστή, αρμονική σχέση με το παιδί μας, ώστε να μπορεί να μοιράζεται τις δυσκολίες του μαζί μας, αντί να αποσύρεται. Πώς να προλαβαίνουμε ως γονείς συγκρούσεις και εντάσεις. Πώς να επιλύουμε συγκρούσεις αναγκών που προκύπτουν, με τρόπο ισότιμο και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, χωρίς νικητές και ηττημένους. Πώς να διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.

     Θα βοηθηθούμε σε καταστάσεις όπως:
  «Κάθε πρωί, μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο, ζω μια κόλαση».
  «Το παιδί μου γυρνά στενοχωρημένο από το σχολείο και όταν το ρωτάω τι έχει δεν απαντά. Ανησυχώ και δεν ξέρω πώς να το βοηθήσω».
  «Γίνεται καθημερινά μάχη για το διάβασμα. Κουράστηκα, τι άλλο να κάνω πια;»
  «Προσπαθώ να βάλω κανόνες στο σπίτι αλλά σπάνια τηρούνται, παρότι απειλώ με τιμωρίες αν δεν εφαρμοστούν».
  «Τα παιδιά μου τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους».
  «Δεν καταφέρνω να ξεκολλήσω τα παιδιά μου από το internet, το κινητό και τα παιχνίδια στο tablet».
  «Το βράδυ αναγκάζομαι να τους φωνάζω για να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα δόντια τους και να πάνε στο κρεβάτι τους. Τελειώνει η μέρα και έχω εξαντληθεί».
  «Οι δάσκαλοι μού λένε ότι το παιδί μου έχει αρχίσει να γίνεται επιθετικό στο σχολείο».

 5. 18
  Μαΐου 2019

  Εκδήλωση-συζήτηση στο 7ο Δημ. Σχ. Μεταμόρφωσης με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες και αντιμετώπιση τους από το σχολείο και την οικογένεια»

   

   

 6. 11
  Μαΐου 2019

  Βιωματικό Εργαστήριο με τον Ν. Τομαρά: "Μαθησιακές Δυσκολίες - από τη θεωρία στην πράξη"

   

   

     Bιωματικό εργαστήριο 5 ωρών με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες. Από τη θεωρία στην πράξη» συντονίζει ο Νίκος Τομαράς. Το εργαστήριο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές με στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες έγκυρη ενημέρωση, επικαιροποιημένη γνώση και σωστή καθοδήγηση στο απαιτητικό πεδίο των μαθησιακών δυσκολιών.

      Οι συμμετέχοντες:


  - θα ενισχύσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πρώιμη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών


  - θα γνωρίσουν τρόπους διάγνωσης και αποκατάστασης τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι


  - θα δοκιμάσουν τεχνικές διδακτικής παρέμβασης, ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην τάξη τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες


  - θα νιώσουν σίγουροι για τον εαυτό τους ως δάσκαλοι αυτών των παιδιών, ανταποκρινόμενοι επιτυχώς στις ανάγκες τους.


  Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 11 Μαΐου 2019, 10.00 - 15.00 Τόπος διεξαγωγής: Λ. Καποδιστρίου 44, Νέα Φιλοθέη 15123. Κόστος συμμετοχής: 35 €

  Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

  Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

  Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές
  Τηλ.: 210 6849909, e-mail: info@tomaras.gr

 7. 13
  Aπριλίου 2019

  Ομιλία με θέμα: Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με το παιδί/εγγόνι σας

   

   

     Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 από τον πολυβραβευμένο κλινικό ψυχολόγο Dr. Thomas Gordon και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η πρώτη εκπαίδευση για γονείς με βάση τις δεξιότητες επικοινωνίας.

     Στόχος του Εργαστηρίου είναι να εφοδιάσει τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, με τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση και την ενδυνάμωση της σχέσης τους με τα παιδιά τους/ εγγόνια τους. Μέσα σε μία υγιή σχέση, που προάγει τα έμφυτα θετικά στοιχεία του καθενός μεγαλώνουν παιδιά με χαρακτηριστικά:


  - υπευθυνότητας


  - αυτοπειθαρχίας


  - συνεργασίας


  - αυτονομίας


  - σεβασμού


     Αυτό επιτυγχάνεται όχι με αυταρχικό ή υποχωρητικό τρόπο, αλλά με σεβασμό στις ανάγκες του καθενός, δουλεύοντας ο ένας μαζί με τον άλλο, αντί ο ένας απέναντι στον άλλο.

     Η επιτυχία του Εργαστηρίου οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται στο να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά βασίζεται στην πρακτική εξάσκηση των δεξιοτήτων εκείνων που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας.

     Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο που περιλαμβάνει σύντομες διαλέξεις, επιδείξεις, εναλλαγή ρόλων, ομαδικές και ατομικές πρακτικές ασκήσεις, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.


  Υπεύθυνος εργαστηρίου: Νίκος Τομαράς
  Ειδικός Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας
  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
  MA Counselling and Psychotherapy

  Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής PET & TET (Parent & Teacher Effectiveness Training) από τον GTI (Gordon Training International)

  Πιστοποιημένος συνεργάτης EvCareer της Evalion (Επαγγελματικός προσανατολισμός και καριέρας ενηλίκων)
  Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο:
  https://protionline.gr/2019/04/dhmotiko-aigeira-hmerida-paidia/
 8. 16
  Φεβρουαρίου 2019

  Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων

   

     Το επιτυχημένο επί σειρά ετών βιωματικό εργαστήριο που συντονίζει ο Νίκος Τομαράς (ειδικός εκπαιδευτικός-συγγραφέας) επιστρέφει ανανεωμένο σε ένα εντατικό πρόγραμμα 5 ωρών, που στόχο έχει να προσφέρει στους συμμετέχοντες έγκυρη ενημέρωση, επικαιροποιημένη γνώση και σωστή καθοδήγηση στο απαιτητικό πεδίο των μαθησιακών δυσκολιών.

   

     Συμμετέχει η Μαρία Ψωμά (φιλόλογος ειδικής αγωγής-συγγραφέας).

   

     Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι επιθυμούν:

   

  ✎ να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πρώιμη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών
  ✎ να γνωρίσουν τρόπους διάγνωσης και αποκατάστασης τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι
  ✎ να δοκιμάσουν τεχνικές διδακτικής παρέμβασης, ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην τάξη τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες
  ✎ να νιώσουν σίγουροι για τον εαυτό τους ως δάσκαλοι αυτών των παιδιών, ανταποκρινόμενοι επιτυχώς στις ανάγκες τους.

   

     Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, 10.00 - 15.00

   

     Τόπος διεξαγωγής: Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, Αθήνα, μετρό ΟΜΟΝΟΙΑ Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
  Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.
  Για επιπλέον πληροφορίες: Γραμματεία Σχόλης,
  τηλ.: 210.36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr

   

     Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

   

     Ο Νίκος Τομαράς (ειδικός εκπαιδευτικός, MA Counselling and Psychotherapy, πιστοποιημένος εκπαιδευτής P.E.T. & T.E.T. [Parent & Teacher Effectiveness Training]) έχει ειδικευτεί σε προγράμματα διάγνωσης και αποκατάστασης Ειδικών Μαθησιακών Διαταραχών. Το μεταπτυχιακό του είναι στη Συμβουλευτική και στην Ψυχοθεραπεία. Ασχολείται με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές περίπου τριάντα χρόνια. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και ημερίδες, όπως επίσης και σε ομάδες παραγωγής αποκαταστασιακού και εκπαιδευτικού υλικού. Από τις θέσεις του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Δυσλεξίας, του επιστημονικού συνεργάτη του Κέντρου Ψυχολογικών Μελετών, του μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Έρευνας και Μελέτης Δυσκολιών Μάθησης, του μέλους της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος και της Εταιρείας Μελέτης της Ανάπτυξης Παιδιών και Εφήβων έχει υπηρετήσει και υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια τον χώρο αυτό. Συνεργαζόμενος με κοινωνικές δομές όπως τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, υποστηρίζει την προσπάθεια του Συμβουλευόμενου να αλλάζει και να ζει με έναν λειτουργικό και εποικοδομητικό τρόπο. Είναι συγγραφέας του επιστημονικού βιβλίου για γονείς και εκπαιδευτικούς Μαθησιακές δυσκολίες – Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση (Εκδόσεις Πατάκη).

   

 9. 16
  Ιανουαρίου 2019

  Ομιλία του Νίκου Τομαρά (Τετάρτη 16/1/19) με θέμα: Πώς να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με το παιδί σας / εγγόνι σας

   

     Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ σας προσκαλεί στην ομιλία του κ Νίκου Τομαρά με θέμα: Πώς να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με το παιδί σας / εγγόνι σας

   

     Ο κος Ν.Τομαράς, Ειδικός Εκπαιδευτικός, συγγραφέας με MA Counceling & Psychotherapy, θα μας παρουσιάσει τις βασικές αρχές του Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα / Γιαγιάς & Παππού, γνωστό και ως Μοντέλο Gordon, το οποίο με ένα σύνολο δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων μας βοηθά να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας με το παιδί μας, το εγγόνι μας αλλά και γενικότερα τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

   

     Τετάρτη 16/1/2019 ώρα 7:30 μ.μ.

  στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Δημοτικής Κοινότητας Π. Πεντέλης, πλατεία Χαραυγής, Παλαιά Πεντέλη.

   

     Είσοδος ελεύθερη

   

 10. 2018

  12
  Οκτωβρίου 2018

  Ομιλία του Νίκου Τομαρά με θέμα: «Θέλετε να βελτιώσετε τη σχέση σας με το παιδί σας;» - Μοντέλο Gordon (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ)

   

     Αγαπητοί Γονείς Την Παρασκευή 12/10/2018 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση της Σχολής Γονέων (Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων , Κισσάβου 11 ισόγειο) με θέμα: «Θέλετε να βελτιώσετε τη σχέση σας με το παιδί σας;» - Μοντέλο Gordon

   

     Ο Νίκος Τομαράς, πιστοποιημένος Εκπαιδευτής PET & TET (Parent & Teacher Effectiveness Training) από τον GTI (Gordon Training International) σε αυτή την ομιλία του θα μας βοηθήσει με τρόπους πρακτικούς να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το παιδί μας.

   

     Θα στηριχτεί στις βασικές αρχές τού Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα, γνωστό και ως Μοντέλο Gordon, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 από τον πολυβραβευμένο κλινικό ψυχολόγο Dr. Thomas Gordon και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η πρώτη εκπαίδευση για γονείς με βάση τις δεξιότητες επικοινωνίας.

   

     Ο διαπρεπής ψυχολόγος Dr. Gordon (1918-2002) μαθητής και συνεργάτης του C. Rogers και του A. Maslow τιμήθηκε το 1999 με το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης Αμερικάνων Ψυχολόγων για τη Συνεχή Προσφορά του στην Ψυχολογία, και το 2000 με το Βραβείο Επίτευγμα Ζωής από την Ένωση Ψυχολόγων της Καλιφόρνια, ενώ ήταν ο πρώτος παραλήπτης του Βραβείου Επιτεύγματος Καριέρας από την Αμερικάνικη Ένωση Εκπαιδευτών Ανατροφής των Παιδιών.

   

     Ήταν παντρεμένος με την Λίντα Άνταμς, νυν Πρόεδρο του οργανισμού Gordon Training International, που συνεχίζει το έργο του. Ως αναγνώριση της προσφοράς του, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1997, το 1998 και το 1999.

   

     Ο Gordon Training International (GTI) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός που σχετίζεται με τις ανθρώπινες σχέσεις. Η έδρα του βρίσκεται στην Ακτή Solana στην Καλιφόρνια. Προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες σε γονείς, δασκάλους και ηγετικά στελέχη σε όλο τον κόσμο (σε 43 συνολικά χώρες).

   

     Ο Νίκος Τομαράς, θα μας παρουσιάσει τη φιλοσοφία τού εργαστηρίου που θεωρεί πως τα παιδιά δεν είναι κακά ή άτακτα αλλά συμπεριφέρονται με τρόπους που ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Έχουν το δικαίωμα να τις ικανοποιούν όπως και οι γονείς άλλωστε. Οι σχέσεις γονέων - παιδιών αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα τη στιγμή που οι ανάγκες τους συγκρούονται. Ο συνεχής κύκλος των αγώνων εξουσίας για την επιβολή λύσης και η ένταση που προκαλείται έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνει τη σχέση γονέα-παιδιού.

   

     Το Μοντέλο Gordon με ένα σύνολο δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων μας βοηθά ως γονείς να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα μας βοηθά:

   

     · Να διευκολύνουμε το παιδί μας να αναγνωρίζει τις ανάγκες του, να αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα συναισθήματα και να λύνει αποτελεσματικά τα προβλήματά του, με τρόπο υποστηρικτικό και όχι παρεμβατικό.

   

     · Να διεκδικούμε τις ανάγκες μας, όταν αυτές παρεμποδίζονται από τη συμπεριφορά του παιδιού μας, με τρόπο που να ενισχύει την αυτοπειθαρχία του και να μην μειώνει την αυτοεκτίμηση του.

   

     · Να δημιουργήσουμε μία ουσιαστική, ζεστή, αρμονική σχέση με το παιδί μας, ώστε να μπορεί να μοιράζεται τις δυσκολίες του μαζί μας, αντί να αποσύρεται.

   

     · Να προλαβαίνουμε συγκρούσεις και εντάσεις.

   

     · Να επιλύουμε τις συγκρούσεις αναγκών που προκύπτουν, με τρόπο ισότιμο και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, χωρίς νικητές και ηττημένους.

   

     · Να διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.

   

     Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα είναι διευκολυντικό σε καταστάσεις που μας απασχολούν όπως:

   

     · «Το παιδί μου γυρνά στενοχωρημένο από το σχολείο και όταν το ρωτάω τι έχει δεν απαντά. Ανησυχώ και δεν ξέρω πώς να το βοηθήσω».

   

     · «Γίνεται καθημερινά μάχη για το διάβασμα. Κουράστηκα, τι άλλο να κάνω πια;».

   

     · «Προσπαθώ να βάλω κανόνες στο σπίτι αλλά σπάνια τηρούνται, παρότι απειλώ με τιμωρίες αν δεν εφαρμοστούν».

   

     · «Τα παιδιά μου τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους».

   

     · «Δεν καταφέρνω να ξεκολλήσω τα παιδιά μου από το internet, το κινητό και τα παιχνίδια στο tablet».

   

     · «Έχω άγχος τώρα που μπαίνουν στην εφηβεία. Πολλοί οι κίνδυνοι. Ναρκωτικά, αλκοόλ, ξενύχτι, κακές παρέες. Όσες φορές προσπαθώ να τους συμβουλέψω νιώθω ότι δε με ακούν».

   

     · «Η κόρη μου θέλει να κάνει τατουάζ και κοντεύω να τρελαθώ».

   

     · «Οι δάσκαλοι μού λένε ότι το παιδί μου έχει αρχίσει να γίνεται επιθετικό στο σχολείο».

   

     Με τη σκέψη ότι ο Αποτελεσματικός Γονέας μεγαλώνει παιδιά με χαρακτηριστικά υπευθυνότητας, αυτοπειθαρχίας, συνεργασίας, αυτονομίας και σεβασμού σάς περιμένουμε.

   

     Ο Νίκος Τομαράς είναι Ειδικός Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας με MA Counselling and Psychotherapy - University of East London, UK. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στο προσωπικό του site

   

 11. 12
  Μαΐου 2018

  Εκδήλωση - συζήτηση στο Düsseldorf με θέμα τη "Σχολική επίδοση των Ελλήνων μαθητών κατά την παραμονή τους στη Γερμανία και δυσκολίες μάθησης. Ο καθοριστικός ρόλος του σχολείου και της οικογένειας."

   

     Ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Π. Ε. Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Β.Ρ.Β., τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Ελληνικών Δημοτικών Σχολείων Düsseldorf, Wuppertal και Dortmund, σας προσκαλούν στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ. Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»

   

     Ομιλητής ο κος Νίκος Τομαράς, Ειδικός Εκπαιδευτικός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Συγγραφέας του βιβλίου "Μαθησιακές δυσκολίες – Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση", Εκδόσεις Πατάκη).

   

     Στη συζήτηση θα παρέμβουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ιωάννης Μπαλαγιάννης, Bach-Facharzt für Allgemeinme- dizin, και μέσω τηλεδιάσκεψης ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βερολίνου κ. Εμμανουήλ Σοφός.

 12. 5
  Μαΐου 2018

  Διοργάνωση Βιωματικού εργαστηρίου για τις Μαθησιακές Δυσκολίες (Β' κύκλος): Η ψυχοδυναμική προσέγγιση

   

     Το νέο βιωματικό εργαστήριο του Νίκου Τομαρά (ειδικός εκπαιδευτικός – συγγραφέας) απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν το σεμινάριο «Μαθησιακές δυσκολίες» και επιζητούν περαιτέρω επιμόρφωση σχετικά με τη σωστή διαχείριση και καλή πρακτική στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών στην τάξη.

   

     Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα βασίζεται στην ψυχοδυναμική προσέγγιση, μια σημαντική ψυχοθεραπευτική μέθοδο που θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν στο πώς μεγάλωσαν οι ίδιοι ως παιδιά και πώς μεγαλώνουν ή εκπαιδεύουν τώρα τα παιδιά ή τους μαθητές τους, αποκαλύπτοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στα βήματα για την αυτονόμησή τους.

   

     Μερικές από τις ενότητες που θα καλυφθούν στο πλαίσιο του εργαστηρίου:

   

  - Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η εμπειρία της ψυχανάλυσης;

  - Ποιες εφαρμογές έχει η ψυχαναλυτική έρευνα στην ψυχοθεραπεία σε παιδιά;

  - Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να χαράξει μόνο του τον δρόμο του;

  - Η σχολική αποτυχία ως σύγχρονη μορφή δυσφορίας μέσα στον πολιτισμό.

   

     Το εργαστήριο έχει ως στόχο να συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων όσο και στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού τους έργου στο πεδίο των μαθησιακών δυσκολιών. Το πρόγραμμα προσφέρει στοχευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, ανατροφοδότηση και αλληλεπίδραση στο πλαίσιο της ομάδας, ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων.

   

  Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 5 Μαΐου 2018, 10 π.μ. – 4 μ.μ.

  Τόπος διεξαγωγής: Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα

  Κόστος συμμετοχής: 45 ευρώ

  Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

  Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

  Πληροφορίες - εγγραφές: Γραμματεία Σχόλης, τηλ.: 210 36.50.010 (Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00 – 15.00), e-mail: sxoli@patakis.gr.

 13. 22
  Μαρτίου 2018

  Ομιλία με θέμα: «Ειδικές Μαθησιακές διαταραχές και αντιμετώπιση τους από το σχολείο και την οικογένεια»

   

     Το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Π. Φαλήρου και η οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων «Η Μετάβαση του παιδιού στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης» σας προσκαλούν, στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

   

     Ομιλητής ο κος Νίκος Τομαράς, Ειδικός Εκπαιδευτικός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

   

     Τη συζήτηση συντονίζουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής: Γ. Φωστηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλιος Μαυρακάκης, Πρόεδρος Παιδικών σταθμών Δήμου Π. Φαλήρου Μαρία Τρύφων, Προϊσταμένη του 9ου Νηπ/γείου Π. Φαλήρου

   

     Μπορείτε να θέσετε τα ερωτήματα σας για θέματα που σας απασχολούν.

   

     Οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν:

  - Ποιες είναι οι Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές;

  - Πώς τις αντιμετωπίζει το σχολείο;

  - Πώς συνεργαζόμαστε ως γονείς με το σχολείο;

  - Πώς τις αντιμετωπίζουμε εμείς στο σπίτι;

  - Πόσο εύκολη είναι η αντιμετώπισή τους;

   

     Πολιτιστικό κέντρο «Φλοίσβος», Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.15

 14. 10
  Μαρτίου 2018

  Εκδήλωση - Συζήτηση στο Αίγιο (10/3/18) με θέμα: “Δυσκολίες μάθησης και αντιμετώπισή τους. Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών.”

   

     Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου σε συνεργασία με την 7η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Π.Ε. Αχαΐας σας προσκαλούν στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: “Δυσκολίες μάθησης και αντιμετώπισή τους. Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών.” η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο “Νέοι Ορίζοντες” (2ος όροφος - Πολυχρονιάδου 8) το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 και ώρα 18:00.

   

     Ομιλητής: κ. Νίκος Τομαράς, ειδικός εκπαιδευτικός & συγγραφέας του βιβλίου “Μαθησιακές δυσκολίες – Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση”(εκδόσεις Πατάκη).

   

     Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Βασιλική Φελούκα, Σχολική Σύμβουλος της 7ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Αχαΐας.

   

     Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα μας τιμήσει και θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

 15. 9
  Μαρτίου 2018

  Ομιλία με θέμα: "Μεγαλώνοντας εμείς τα παιδιά μας, μεγαλώνοντας εμείς ως παιδί" στο Δ.Σ. Αιγείρας

   

     Tο Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας σε συνεργασία με την 7η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Π.Ε. Αχαΐας σας προσκαλούν στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Μεγαλώνοντας εμείς τα παιδιά μας, μεγαλώνοντας εμείς ως παιδί" η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας, την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, και ώρα 19.00 μ.μ. από τον κ. Νίκο Τομαρά (Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Eιδικό Eκπαιδευτικό).

   

     Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Βασιλική Φελούκα, Σχολική Σύμβουλος 7ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δ.Ε. Αχαΐας.

   

     Η παρουσία σας, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη, θα μας τιμήσει και θα μας δώσει μεγάλη χαρά.

   

     Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου

 16. 2017

  13 - 14
  Οκτωβρίου 2017

  Μαθησιακές δυσκολίες - Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στις 13-14/10/17  Ο Νίκος Τομαράς (ειδικός εκπαιδευτικός - συγγραφέας) συντονίζει ένα βιωματικό εργαστήριο 10 ωρών για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανίχνευση, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών.


  Το εξειδικευμένο αυτό σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τεχνικές διδακτικής παρέμβασης, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στο πλαίσιο της καθημερινής διδασκαλίας.


  Συντονιστής: Νίκος Τομαράς, ειδικός εκπαιδευτικός - συγγραφέας


  Συμμετέχουν: Μαρία Ψωμά (φιλόλογος ειδικής αγωγής - συγγραφέας), Γιάννης Κοσμόπουλος M.Ed. (ειδικός παιδαγωγός - εκπαιδευτής ενηλίκων)

 17. 30
  Σεπτεμβρίου 2017

  Ομιλία με θέμα: «Δυσκολίες Μάθησης και αντιμετώπιση τους από τους γονείς»


  Tο Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας σε συνεργασία με την 7η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Π.Ε. Αχαΐας σας προσκαλούν στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Δυσκολίες Μάθησης και αντιμετώπιση τους από τους γονείς» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, και ώρα 18.00 μ.μ. από τον κ. Νίκο Τομαρά (συγγραφέα του βιβλίου "Μαθησιακές Δυσκολίες - Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση", Εκδόσεις Πατάκη).


  Γιατί ας μην ξεχνάμε: «ΠΑΙΔΙ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ, ΓΟΝΙΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ».


  Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Βασιλική Φελούκα, Σχολική Σύμβουλος 7ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δ.Ε. Αχαΐας.


  "Η παρουσία σας, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη, θα μας τιμήσει και θα μας δώσει μεγάλη χαρά" αναφέρεται εκ μέρους του διευθυντή του σχολείου Αργύρη Νικολόπουλου και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου.


 18. 22
  Σεπτεμβρίου 2017

  "Σχολή γονέων" Δήμου Βριλησσίων


  Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 18.00, στην Αίθουσα Μουσών (Κισσάβου 11, ισόγειο), θα μιλήσουμε για εμάς που έχουμε τη φροντίδα μικρών παιδιών. Πώς εμείς μεγαλώσαμε και πώς τώρα μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.


  Το θέμα μας θα είναι: «Μεγαλώνοντας εμείς τα παιδιά μας, μεγαλώνοντας εμείς ως παιδί».


  Σύμφωνα με την ψυχοδυναμική προσέγγιση θα εμβαθύνουμε στα στάδια εξέλιξης του παιδιού και στο ρόλο μας ως γονείς στα βήματα αυτονομίας των παιδιών μας.


  Καλεσμένος μας ο συγγραφέας – ειδικός εκπαιδευτικός, Νίκος Τομαράς.


  Μερικές από τις ενότητες που θα καλυφθούν:


  • Τι είναι αυτό, σύμφωνα με τον Φρόιντ, που επιδρά σημαντικά στην πορεία της ανθρώπινης ανάπτυξης;
  • Ποια τα ηλικιακά στάδια που ταυτίζονται με την προσοχή του ανθρώπου σε ορισμένα μέρη του σώματος;
  • Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας η καθήλωση ή η παλινδρόμηση σε κάποιο από αυτά τα στάδια;
  • Ποια τα μέρη που διαιρεί ο Φρόιντ τον ψυχισμό του ανθρώπου;
  • Το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και η έξοδος από αυτό.
  • Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η εμπειρία της ψυχανάλυσης;
  • Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να χαράξει μόνο του το δρόμο του;
  • Τι εφαρμογή έχει η ψυχαναλυτική έρευνα στην ψυχοθεραπεία σε παιδιά;
  • Διαβάζοντας ένα σύμπτωμα και το νόημα που διακυβεύεται.

 19. 26
  Μαΐου 2017

  Δυσκολίες Μάθησης και αντιμετώπισή τους μέσα στην οικογένεια


  «Αγαπητοί γονείς,


  Την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 18.00, στην Αίθουσα Μουσών (Κισσάβου 11, ισόγειο), θα μιλήσουμε για τις Δυσκολίες Μάθησης και την αντιμετώπισή τους μέσα στην οικογένεια».

  Θα εμβαθύνουμε στη διαφορετικότητα των παιδιών μας και θα απαντήσουμε στα ερωτήματα που μας απασχολούν καθημερινά για τη μελέτη τους στο σπίτι αλλά και γενικότερα το μεγάλωμα τους.

  Και όλα αυτά γιατί «Παιδί γεννιέσαι, γονιός γίνεσαι».


  Το θέμα μας θα είναι: «Δυσκολίες μάθησης και αντιμετώπισή τους από τους γονείς»

  Καλεσμένος μας ο συγγραφέας του σχετικού βιβλίου Μαθησιακές Δυσκολίες – Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, Νίκος Τομαράς.


  Οι θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν και αφορούν όλες τις ηλικίες παιδιών:

  - Ποιες είναι οι Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές;

  - Πώς τις αντιμετωπίζει το σχολείο;

  - Πώς συνεργαζόμαστε ως γονείς με το σχολείο;

  - Πώς τις αντιμετωπίζουμε εμείς στο σπίτι;

  - Πόσο εύκολη είναι η αντιμετώπισή τους;

  - Πώς βοηθούμε τα παιδιά μας τελικά στο σπίτι;


  Σας περιμένουμε, τηλέφωνο επικοινωνίας για δήλωση συμμετοχής 2108045564.


  Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας, ραντεβού τον Σεπτέμβριο

  Καλό Καλοκαίρι!


  Β. Αρσένη-Λάμπρου
  Πρόεδρος ΟΚΠΑΔΒ»

 20. 15
  Μαρτίου 2017

  Από τις δυσκολίες μάθησης στη χαρισματικότητα

  Τα εκπαιδευτήρια «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ-BIRDS» στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεών τους για γονείς και εκπαιδευτικούς οργανώνουν την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τις δυσκολίες μάθησης και τη χαρισματικότητα με εισηγητές την διδάκτορα ειδικής αγωγής, Αγγελική Φουστάνα και τον εκπαιδευτικό-συγγραφέα, Νίκο Τομαρά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Φίλωνος 29)

  Ώρα προσέλευσης: 18.45

  Ώρα έναρξης: 19.00 ακριβώς

  Είσοδος ελεύθερη


 21. 2016

  26
  Νοεμβρίου 2016

  Βιωματικό εργαστήριο των εκδόσεων Πατάκη για τις Μαθησιακές Δυσκολίες


  Μαθησιακές δυσκολίες: Ο Νίκος Τομαράς (ειδικός εκπαιδευτικός – συγγραφέας) συντονίζει ένα βιωματικό εργαστήριο που απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανίχνευση και αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών και να δοκιμάσουν διδακτικές πρακτικές παρέμβασης, ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας στην τάξη.


  Συμμετέχει η Μαρία Ψωμά (φιλόλογος ειδικής αγωγής – συγγραφέας).

 22. 2
  Απριλίου 2016

  Παρουσίαση βιβλίου: Μαθησιακές Δυσκολίες / Ισότιμες Ευκαιρίες στην Εκπαίδευση

  Το επιστημονικό κέντρο ειδικών θεραπειών για το παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια "Ταξίδι στην Ανάπτυξη" στο Αιγάλεω και οι Εκδόσεις Πατάκη το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 οργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Συγγραφέα και Ειδικού Εκπαιδευτικού Νίκου Τομαρά, με τίτλο: "Μαθησιακές Δυσκολίες. Ισότιμες Ευκαιρίες στην Εκπαίδευση".

  Την παρουσίαση προλογίζει ο Ιωάννης Κοσμόπουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, M.ED Εκπαίδευση Ενηλίκων.


 23. 2015

  7
  Νοεμβρίου 2015

  Βιωματικό εργαστήριο των εκδόσεων Πατάκη για εκπαιδευτικούς & φοιτητές


  Ο Νίκος Τομαράς συντονίζει ένα βιωματικό εργαστήριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλους των βαθμίδων, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανίχνευση και αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών και να δοκιμάσουν διδακτικές πρακτικές παρέμβασης ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας στη γενική τάξη.


  Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιθυμούν:

  - Να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πρώιμη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών


  - Να γνωρίσουν τρόπους διάγνωσης και αποκατάστασης τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι


  - Να δοκιμάσουν τεχνικές διδακτικής παρέμβασης ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στην καθημερινή διδακτική πράξη


  - Να νιώσουν σίγουροι για τον εαυτό τους ως δάσκαλοι αυτών των παιδιών

 24. 7
  Μαρτίου 2015

  Βιωματικό εργαστήριο των εκδόσεων Πατάκη για μαθητές


  Ο Νίκος Τομαράς συντονίζει ένα βιωματικό εργαστήριο για μαθητές Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές στο οποίο οι συμμετέχοντες (όλοι με διάγνωση δυσκολιών μάθησης) θα ενημερωθούν για τη δυσκολία τους, θα μοιραστούν τη συναισθηματική δυσφορία που τους προκαλεί και τις εμπειρίες τους στα διαφορετικά σχολεία που φοιτούν. Θα έχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύσουν τη μειωμένη σχολική τους επίδοση, την απόρριψη των γύρω τους, να αντικαταστήσουν τις αρνητικές αυτοπεριγραφές τους με θετικές. Στόχος να μειωθεί η αρνητική αυτοεικόνα, να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση και να μειωθεί το άγχος τους.


  Το εργαστήριο απευθύνεται στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες οι οποίοι επιθυμούν:

  - Να γνωρίσουν και άλλα παιδιά με τις ίδιες δυσκολίες, να ενταχθούν σε μια ομάδα μέσα στην οποία θα νιώσουν ισότιμα μέλη


  - Να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας


  - Να υποδυθούν ρόλους που θα τους βοηθήσουν να εκφράσουν συναισθήματα και απόψεις, χωρίς να νιώθουν ότι θα τύχουν χλευασμού


  - Να δημιουργήσουν νέες φιλίες με συνομηλίκους τους

 25. 24
  Ιανουαρίου 2015

  Βιωματικό εργαστήριο των εκδόσεων Πατάκη για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων


  Ο Νίκος Τομαράς συντονίζει ένα βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανίχνευση και αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών και να δοκιμάσουν διδακτικές πρακτικές παρέμβασης ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας στη γενική τάξη.


  Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιθυμούν:

  - Να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πρώιμη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών


  - Να γνωρίσουν τρόπους διάγνωσης και αποκατάστασης τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι


  - Να δοκιμάσουν τεχνικές διδακτικής παρέμβασης ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στην καθημερινή διδακτική πράξη


  - Να νιώσουν σίγουροι για τον εαυτό τους ως δάσκαλοι αυτών των παιδιών

 26. 13
  Ιανουαρίου 2015

  Eπιμορφωτικό σεμινάριο στο PIERCE - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με θέμα: "Η πρόκληση της ΔΕΠΥ στον έφηβο και τον εκπαιδευτικό: βασικές αρχές αντιμετώπισης και παρεμβάσεις στο σχολικό πλαίσιο"

  Ομιλίες:

  «Η πρόκληση της ΔΕΠΥ στον έφηβο και τον εκπαιδευτικό: βασικές αρχές αντιμετώπισης»
  Νιόβη Μιχαλοπούλου, PsyD, Κλινική Ψυχολόγος, μέλος ΔΣ ADHD HELLAS


  «Παρέμβαση σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στο σχολικό πλαίσιο»
  Νίκος Τομαράς, Συγγραφέας, Ειδικός Εκπαιδευτικός

 27. 2014

  29
  Νοεμβρίου 2014

  Βιωματικό εργαστήριο των εκδόσεων Πατάκη για γονείς:
  Μαθησιακές δυσκολίες


  Τα βιωματικά σεμινάρια του Δημιουργικού Σχολείου έχουν στόχο να προσφέρουν πρακτικές λύσεις και ιδέες που θα διευκολύνουν την παιδαγωγική διαδικασία με μοντέρνες προσεγγίσεις. Φέτος το Δημιουργικό Σχολείο συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής δράσης και διοργανώνει το σεμινάριο: Μαθησιακές δυσκολίες – Βιωματικό εργαστήριο για γονείς.


  Ο Νίκος Τομαράς συντονίζει ένα βιωματικό εργαστήριο για γονείς παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί τους, να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που βιώνουν, να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες υποστήριξης των δυσκολιών αυτών και βελτίωσης της επικοινωνίας τους με το παιδί και το σχολείο με στόχο να το βοηθήσουν αποτελεσματικά ώστε να κατακτήσει σύντομα την αυτονομία και την αυτοπεποίθησή του.


  Το εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς οι οποίοι επιθυμούν:


  - Να αναγνωρίσουν τα πρώιμα σημάδια των μαθησιακών δυσκολιών και να μάθουν περισσότερα για αυτό το πεδίο

  - Να βοηθήσουν αποτελεσματικά το παιδί με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες στις σχολικές του εργασίες

  - Να επικοινωνήσουν σωστότερα με τον δάσκαλο και το σχολείο του παιδιού τους

  - Να ενισχύσουν την αυτονομία του παιδιού κατακτώντας καθημερινά ένα στόχο

  - Να μάθουν τι κάνουν λάθος και τι θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά

  - Να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και σίγουροι για τον εαυτό τους ως γονείς αυτών των παιδιών


 28. 8
  Νοεμβρίου 2014

  Βιωματικό εργαστήριο των εκδόσεων Πατάκη για νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές: Μαθησιακές δυσκολίες


  Τα βιωματικά σεμινάρια του Δημιουργικού Σχολείου έχουν στόχο να προσφέρουν πρακτικές λύσεις και ιδέες που θα διευκολύνουν την παιδαγωγική διαδικασία με μοντέρνες προσεγγίσεις. Φέτος το Δημιουργικό Σχολείο συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής δράσης και διοργανώνει το σεμινάριο: Μαθησιακές δυσκολίες – Βιωματικό εργαστήριο για νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές.


  Ο Νίκος Τομαράς συντονίζει ένα βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανίχνευση και αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών και να δοκιμάσουν διδακτικές πρακτικές παρέμβασης ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας στη γενική τάξη.

 29. 18 - 19
  Οκτωβρίου 2014

  Πολυθεματική Ημερίδα για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής
  Πολυθεματική Ημερίδα για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής από το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

 30. 2013

  20
  Οκτωβρίου 2013

  Πολυθεματική Ημερίδα για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, στην Τεχνόπολη – Γκάζι από το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ, ADHD Hellas


  Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ, ADHD Hellas, οργανώνει Ημερίδα με θέμα «Τα πολλαπλά πρόσωπα της ΔΕΠΥ» στο Γκάζι, Αμφιθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», στις 20 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Κυριακή και ώρα 09:00 - 14.30.


  Τα θέματα θα παρουσιάσουν έγκριτοι επιστήμονες στο χώρο ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης (Αγγελάκης Ευθύμιος, Αρώνη-Βουρνά Σοφία, Βούρδας Απόστολος, Γεωργουτσάκου Σοφία, Κανάρη Κυριακή, Κόρπα Τερψιχόρη, Πεχλιβανίδης Αρτέμιος, Περβανίδου Παναγιώτα, Σκαλούμπακας Χρήστος, Τομαράς Νίκος, Τσαμούρα Ελένη, Τσεκούρα Σοφία).


  Η ημερίδα, που γίνεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ (ADHD Awareness Week), υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, με στόχο:


  - Να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση αυτής της ιδιαίτερα συχνής νευροβιολογικής διαταραχής


  - Να τονίσει τη διαφορετική έκφρασή της σε σχέση με την ηλικία (παιδί, έφηβος, ενήλικας), το φύλο (γυναίκα/άντρας), ή το χώρο λειτουργίας του ατόμου (σπίτι, σχολείο, εργασία)


  - Να συμβάλει στην έγκαιρη αναγνώριση της ΔΕΠΥ στην παιδική ηλικία και στην ολοκληρωμένη αντιμετώπισή της από διεπιστημονική ομάδα, ώστε να ανακόπτεται η δυσμενής εξέλιξη της διαταραχής στην ενήλικο ζωή: ακαδημαϊκή / επαγγελματική αποτυχία, ανάπτυξη συννοσηρότητας, κακή ποιότητα ζωής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, παραβατικότητα, εθισμός σε αλκοόλ και ουσίες κ.α.

 31. 5
  Σεπτεμβρίου 2013

  Επιμορφωτική ημερίδα: Η συμβολή του Σχολικού Πλαισίου στην αντιμετώπιση των Μαθησιακών Δυσκολιών στη Λειβαδιά

  Συμμετοχή στην Επιμορφωτική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013 από 8.30 π.μ. έως 14.00 μ.μ., στο Διοικητήριο Λιβαδειάς, με θέμα: "Η συμβολή του Σχολικού Πλαισίου στην αντιμετώπιση των Μαθησιακών Δυσκολιών" από τη σχολική σύμβουλο της 1ης Περιφέρειας Κατσίφη - Χαραλαμπίδη Σπυριδούλα και τη σχολική σύμβουλο της 2ης Περιφέρειας Σκόνδρα Ασημίνα.


 32. 12
  Μαΐου 2013

  Ημερίδα του Ανοικτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης: Μαθησιακές δυσκολίες - Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση

  Η ημερίδα του Ανοικτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης επαναλαμβάνεται λόγω μεγάλης συμμετοχής!  Εισηγητές: Νίκος Τομαράς, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας και Γιάννης Κοσμόπουλος, Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής


 33. 13 - 14
  Απριλίου 2013

  10° Σεμινάριο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

  Η Αναπτυξιακή παιδιατρική δεν αποτελεί ξεχωριστή ειδικότητα της Παιδιατρικής, γιατί στην ουσία, το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στην πρωτοβάθμια παιδιατρική πράξη.


  Έτσι, ο πρωτοβάθμιος παιδίατρος, πρέπει να έχει τις κατάλληλες δεξιότητες να θέσει, μέσα στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης του παιδιού, την υποψία ή και την διάγνωση των αναπτυξιακών διαταραχών ίσως και την διαχείριση μερικών.


  Αυτό προϋποθέτει την κατανόηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, η οποία είναι σύνθετη γιατί εξαρτάται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, την γνώση και ευαισθητοποίηση ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει την απόκλιση του φυσιολογικού, την παθολογία και την ανάγκη παραπομπής σε δευτεροβάθμια αξιολόγηση.


  Στην χώρα μας κυμαινόμαστε από υπερ-διάγνωση σε κάποιες περιπτώσεις σε υπο-διάγνωση σε άλλες, ανάλογα με την εμπειρία και τις γνώσεις του παιδίατρου, από την έλλειψη εκπαίδευσης και οργάνωσης του παιδιατρικού ιατρείου προς αυτή την κατεύθυνση.


  Όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας παιδιατρικής πράξης και οι Έλληνες παιδίατροι στο πλαίσιο της ειδικότητας, ελάχιστα ή καθόλου εκπαιδεύονται στην πρωτοβάθμια παιδιατρική φροντίδα.


  Ο στόχος αυτού του σεμιναρίου, το οποίο είναι σε συνέχεια μιας προσπάθειας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού από το 1989, να εκπαιδεύσει τους παιδιάτρους σε θέματα πρωτοβάθμιας αναπτυξιακής παιδιατρικής, είναι να δώσει τις κατάλληλες δεξιότητες για την κατανόηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την διαχείριση των αναπτυξιακών διαταραχών.


  Οι θεματικές ενότητες ενδεικτικά, αφορούν στα εξής:

  - Αρχές και διαδικασία της ανάπτυξης

  - Εξέλιξη των αισθήσεων

  - Ο ρόλος του περιβάλλοντος στην διαδικασία της ανάπτυξης

  - Εξέλιξη κίνησης

  - Εξέλιξη λόγου

  - Εξέλιξη συναισθήματος

  - Μαθησιακές διαταραχές

  - Αυτισμός

  - Προωρότητα

  - Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητα

  - Συνήθη προβλήματα στην παιδιατρική πράξη


  Ομιλητές:

  Αντωνιάδου-Κουμάτου Ιωάννα: Αναπτυξιακή παιδίατρος, Δ/ντρια Κοινωνικής & Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού

  Αντωνοπούλου Ελένη: Αναπτυξιακή παιδίατρος, Δ/ντρια ΕΣΥ, Αττικό Νοσοκομείο

  Γεωργούδη Νέλλη: Κλινική Ψυχολόγος, Δ/ση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού

  Γυφτοδήμου -Καραγιώργη Γιολάντα: Παιδίατρος - Κλινική Γενετίστρια, Δ/νση Γενετικής, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού

  Ντινόπουλος Αργύρης: Παιδονευρολόγος, Επίκουρος καθηγητής, Γ΄ Πανεπιστημιακή κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

  Παπαντωνίου Μαρία: Λογοπεδικός, M.Sc., PgDip. CCS

  Πρασούλη Αλεξία: Αναπτυξιακή Παιδίατρος, Δ/ση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού

  Σοφιανού Αικατερίνη: Αναπτυξιακή Παιδίατρος, Συνεργάτης Δ/σης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού

  Τομαράς Νίκος: Ειδικός εκπαιδευτικός, Συγγραφέας

 34. 10
  Μαρτίου 2013

  Ημερίδα του Ανοικτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης: Μαθησιακές δυσκολίες - Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση


  Εισηγητές: Νίκος Τομαράς, Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας και Γιάννης Κοσμόπουλος, Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής.


 35. 24
  Φεβρουαρίου 2013

  Ημερίδα με θέμα: «Δυσκολίες των παιδιών στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον - Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών» στο Επιμελητήριο Βοιωτίας


  «Δυσκολίες των παιδιών στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών.»


  Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου Βοιωτίας, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013.


  Εισηγητές


  Ευγενικού Ουρανία, Λογοθεραπεύτρια - Επιστημονική Υπεύθυνη Επί-λεκτον


  Διβόλης Ιωσήφ, Εργοθεραπευτής


  Μπουζά Αιμιλία, Ψυχολόγος
    «Δυσκολίες των παιδιών στο νηπιαγωγείο»


  Ευγενικού Ελένη, Μsc Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
    «Μαθησιακές και άλλες δυσκολίες στην Εφηβεία»


  Τομαράς Νίκος, Συγγραφέας, Ειδικός Εκπαιδευτικός
    «Παρέμβαση σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στο σχολικό πλαίσιο»


  Κοσμόπουλος Γιάννης, Μed, Δάσκαλος στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση – Γενικός Γραμματέας ΕΕΠΕ
     «Συμβουλευτική Γονέων. Ο ρόλος των γονέων στα προβλήματα των παιδιών».


  Βασικοί διοργανωτές


  Κολιάδης Εμμανουήλ
    Καθηγητής ΠΤΔΕ Αθηνών, Πρόεδρος ΤΗΣ ΕΕΠΕ


  Ευγενικού Ουρανία
     Λογοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη του Επί-λεκτον

 36. 23
  Φεβρουαρίου 2013

  Εισήγηση με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες – Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση»  Στην εισήγηση αναπτύχθηκαν οι θεματικές:
     - Τι είναι και ποιες είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;
     - Συμπτωματολογία, -Αντιμετώπιση στο σχολείο,
     - Αντιμετώπιση στο σπίτι.


 37. 13
  Ιανουαρίου 2013

  Εισήγηση σε επιμορφωτικό σεμινάριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας - Pierce με θέμα: «Παρέμβαση σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στο σχολικό πλαίσιο» 38. 2012

  26
  Μαΐου 2012

  Εισήγηση: «Παρέμβαση σε μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες στο σχολικό πλαίσιο»  Εισηγητές:


  Γκίκα Κωνσταντίνα, Δασκάλα, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής – ΚΕΔΔΥ Αχαΐας
  «Αξιολόγηση Μαθησιακών Δυσκολιών και Τμήματα Ένταξης»


  Τομαράς Νίκος, Συγγραφέας, Ειδικός Εκπαιδευτικός
  «Παρέμβαση σε μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες στο σχολικό πλαίσιο»


  Κοσμόπουλος Γιάννης, Δάσκαλος στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση – Γενικός Γραμματέας ΕΕΠΕ
  «Οικογένεια και Μαθησιακές Δυσκολίες» 39. 2011

  3
  Δεκεμβρίου 2011

  Ομιλία με θέμα: «Δυσκολίες μάθησης: Πρόληψη - Διάγνωση - Αντιμετώπιση». 40. 2
  Απριλίου 2011

  Ομιλία του Νίκου Τομαρά


 41. 16
  Μαρτίου 2011

  Ομιλία σε εκδήλωση στα Εκπαιδευτήρια "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - BIRDS" με θέμα: Δυσκολίες Μάθησης / Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση 42. 2010

  26
  Νοεμβρίου 2010

  Ποιητική βραδιά στο "Ιδιόμελο"
 43. 28
  Μαΐου 2010

  Επιμορφωτής σε ημερίδα

 44. 11
  Μαΐου 2010

  Επιμορφωτής σε ημερίδα

 45. 15-18
  Απριλίου 2010

  2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Αγωγής

 46. 2009

  21 & 28
  Νοεμβρίου 2009

  Βιωματικά εργαστήρια του Δημιουργικού Σχολείου για εκπαιδευτικούς

 47. 18
  Νοεμβρίου 2009

  Παρουσίαση βιβλίου: Μαθησιακές δυσκολίες - Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση στα Μελίσσια

 48. 15
  Μαΐου 2009

  Ομιλία του Νίκου Τομαρά με θέμα: «Μαθησιακές Δυσκολίες» στο Χαλάνδρι

 49. 28
  Μαρτίου 2009

  Eισήγηση σε επιμορφωτικό σεμινάριο από το Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης

 50. 14
  Μαρτίου 2009

  Eισήγηση σε επιμορφωτικό σεμινάριο του βιβλιοπωλείου ΟΙΩΝΟΣ στη Λαμία

  Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Νίκου Τομαρά για τις Μαθησιακές Δυσκολίες, το βιβλιοπωλείο ΟΙΩΝΟΣ διοργάνωσε επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα: Μαθησιακές Δυσκολίες.

  Εισηγητές: Δρ. Ζαμπεθάνης Βάιος - Πεφιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, κ. Λιάνα Λαπαντζή - Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και ο συγγραφέας, Νίκος Τομαράς.

 51. 2008

  Οκτώβριος 2008

  Έκδοση του βιβλίου "Μαθησιακές Δυσκολίες, ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση" από τις εκδόσεις Πατάκη

 52. 9 - 10
  Μαΐου 2008


 53. 2007

  12
  Μαΐου 2007

  Επιστημονικός συνεργάτης στη 2η Ετήσια Ημερίδα για τις Μαθησιακές Ιδιαιτερότητες του ACS Athens 54. 26-29
  Απριλίου 2007

  Παρουσίαση εργασίας: «Επιδόσεις παιδιών του Δημοτικού στην καθ' υπαγόρευση γραφή κειμένου» στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Αγωγής


 55. 2006

  13
  Μαΐου 2006

  Συντονιστής σε ημερίδα με θέμα: «Ανοιχτό σχολείο. Μύθος ή πραγματικότητα;»

 56. 8
  Μαρτίου 2006

  Ομιλητής σε ημερίδα του ACS Athens: «Παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Η πρόκληση του αιώνα μας»

  Ομιλητής στην Ημερίδα μου οργάνωσε το American Community Schools of Athens με τίτλο «Παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Η πρόκληση του αιώνα μας».


 57. 2005

  2005

  Επιστημονικός συνεργάτης σε ειδικό πρόγραμμα του Κολλεγίου Αθηνών

  Επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος «Συμμετοχικής διδασκαλίας» στο Κολλέγιο Αθηνών για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

 58. 9
  Νοεμβρίου 2005

  Εισήγηση: «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και αντιμετώπισή τους στο σχολείο και στο σπίτι»

 59. 15
  Απριλίου 2005

  Εισήγηση: «Εκτιμήσεις και προσδοκίες από τη λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου. Το προφίλ του μαθητή στο Ολοήμερο σχολείο»

 60. 15 - 25
  Μαρτίου 2005

  Συμμετοχή σε έρευνα

 61. 2
  Φεβρουαρίου 2005

  Εισήγηση: «Ο ρόλος των γονέων στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών» σε σεμινάριο γονέων του Κολλεγίου Ψυχικού

 62. 2004

  11
  Νοεμβρίου 2004

  Εισήγηση: «Αντιμετώπιση του παιδιού με μαθησιακές ιδιαιτερότητες στο σχολείο και στο σπίτι» στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης & Έρευνας των Δυσκολιών Μάθησης


 63. 6
  Οκτωβρίου 2004

  Συμμετοχή στο Πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης όλων των εκπαιδευτικών του Κολλεγίου Ψυχικού

 64. 15
  Σεπτεμβρίου 2004

  Εισήγηση σε σεμινάριο ειδίκευσης εκπαιδευτικών του Κολλεγίου Ψυχικού

 65. Άνοιξη και Φθινόπωρο του 2004

  Εισηγήσεις στις εργασίες του 23ου και 24ου Σεμιναρίου Εκπαίδευσης Στελεχών για τη Διάγνωση και Αποκατάσταση Δυσλεξικών Παιδιών και Εφήβων που οργάνωσε το Κέντρο Ψυχολογικών Μελετών υπό την αιγίδα της Γεν. Γραμμ. Λαϊκής Επιμόρφωσης και Γεν. Γραμμ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

 66. Από 11/12/2003 έως 28/4/2004

  - Συμμετοχή στην επιστημονική ομάδα που συστήθηκε υπό την ευθύνη του Σχολικού Συμβούλου Παναγιώτη Γαλάνη με σκοπό την οργάνωση παιδαγωγικών συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς της 23ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αττικής προς επιμόρφωσή τους με θέμα: «Μαθησιακές ιδιαιτερότητες (Συμπτωματολογία, Διάγνωση, Αντιμετώπιση)».


  - Συμμετοχή στη σύνταξη συνοδευτικού φυλλαδίου με επιστημονικό περιεχόμενο για το ανωτέρω θέμα, πενήντα (50) περίπου σελίδων, που μοιράστηκε στους εκπαιδευτικούς και γονείς που παρακολούθησαν τα σεμινάρια


  - Εισηγητής σε όλες τις παιδαγωγικές συναντήσεις που έγιναν σε δασκάλους όλων των τάξεων, δασκάλους Ολοήμερου και Τμημάτων Ένταξη, δασκάλους ειδικοτήτων, διευθυντές και γονείς.

 67. 2003

  Από 1/1/2003 έως 14/3/2003

  Από τη στήλη «Βιβλιοπαρουσίαση» της εφημερίδας «Αγγελιαφόρος» σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους παρουσίαση βιβλίων όλων των κατηγοριών (παιδική λογοτεχνία, ποίηση, μυθιστόρημα, φιλοσοφία, δοκίμιο, εκπαίδευση).

 68. 15
  Φεβρουαρίου 2003

  Εισήγηση: «Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία-Δυσαριθμησίες-Υπερκινητικότητα), Αποκατάσταση – Συμβουλευτική»

 69. Άνοιξη και Φθινόπωρο του 2003

  Εισηγήσεις στις εργασίες του 21ου και 22ου Σεμιναρίου Εκπαίδευσης Στελεχών (συν. 45 ωρών το καθένα) για τη Διάγνωση και Αποκατάσταση Δυσλεξικών Παιδιών και Εφήβων που οργάνωσε το Κέντρο Ψυχολογικών Μελετών υπό την αιγίδα της Γεν. Γραμμ. Λαϊκής Επιμόρφωσης και της Γεν. Γραμμ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων με θέμα: «Δυσκολίες μάθησης και αντιμετώπισή τους μέσα στην τάξη» και «Αντιμετώπιση του μαθητή με δυσλεξία στο σχολικό περιβάλλον».

 70. 24
  Μαΐου 2003

  Εισήγηση: «Μαθησιακές Δυσκολίες και αντιμετώπισή τους»

 71. 14
  Ιουνίου 2003

  Εισήγηση: «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα και τις οικογένειές τους (Φωνολογική καλλιέργεια)»

 72. 2002

  Άνοιξη και Φθινόπωρο του 2002

  Εισηγήσεις στις εργασίες του 19ου και 20ου σεμιναρίου εκπαίδευσης στελεχών (συν. 45 ωρών το καθένα) για τη διάγνωση και αποκατάσταση δυσλεξικών παιδιών και εφήβων που οργάνωσε το Κέντρο Ψυχολογικών Μελετών υπό την αιγίδα της Γεν. Γραμμ. Λαϊκής Επιμόρφωσης και Γεν. Γραμμ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων με θέμα: «Ο δυσλεξικός μαθητής στο σχολείο» και «Αντιμετώπιση του μαθητή με δυσλεξία μέσα στην τάξη».

 73. 2002

  Από τη στήλη «Βιβλιοπαρουσίαση» της εφημερίδας «Αγγελιαφόρος» σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους παρουσίαση βιβλίων όλων των κατηγοριών (παιδική λογοτεχνία, ποίηση, μυθιστόρημα, φιλοσοφία, δοκίμιο, εκπαίδευση).

 74. 2001

  3
  Απριλίου 2001

  Εισήγηση στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι Διευθύνσεις & οι Σύλλογοι Γονέων του 4ου – 12ου Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής με θέμα: «Δυσλεξία και αντιμετώπισή της».

 75. 2001 - 2004

  Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Δυσλεξίας.

 76. 2001 - 2004

  Από τις στήλες «Βιβλιοπαραρουσίαση» και «Βιβλιο-δείκτες» της εφημερίδας «Αγγελιαφόρος» σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία παρουσίαζε βιβλία όλων των κατηγοριών (παιδική λογοτεχνία, ποίηση, μυθιστόρημα, φιλοσοφία, δοκίμιο, εκπαίδευση)..

 77. 2000

  2000

  Στενός συνεργάτης των εντύπων της Εταιρείας «ΙΡΙΔΑΣ».

 78. Από 11/2/2000 έως 27/11/2000

  Αρθρογράφος της εφημερίδας «Αγγελιαφόρος» με την εβδομαδιαία στήλη «Πρόσω ηρέμα» που κάλυπτε θέματα πολιτικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής επικαιρότητας.

 79. 1994

  1994

  Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δυσλεξίας.

 80. 1993

  Για τα έτη:
  1993 - 2005

  Επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ψυχολογικών Μελετών. Ενεργή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη διάγνωση και αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών όπως επίσης συμμετοχή σε ομάδες παραγωγής αποκαταστασιακού υλικού, το οποίο και προμηθεύονταν εκπαιδευτικοί αλλά και άτομα άλλων ειδικοτήτων για εφαρμογές σε σχολεία, σε Τμήματα Ένταξης και Κέντρα Αποκατάστασης.