Νίκος Τομαράς

Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ)


    Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) διαρκεί συνολικά 24 ώρες και διεξάγεται σε 8 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις (ή άλλους εναλλακτικούς χρονικούς συνδυασμούς) ανάλογα την ομάδα και το χώρο.


    Είναι ένα εκπαιδευτικό, βιωματικό εργαστήριο που γίνεται σε μικρές ομάδες γονέων και περιλαμβάνει σύντομες διαλέξεις, επιδείξεις, παιχνίδια ρόλων, ομαδικές και ατομικές εργασίες, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.


    Με το ΕΑΓ οι γονείς μεγαλώνουν παιδιά με χαρακτηριστικά υπευθυνότητας, αυτοπειθαρχίας, συνεργασίας, αυτονομίας, σεβασμού.

 

Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με το παιδί σας


    Το «Μοντέλο Gordon» βασίζεται στις αρχές του C. Rogers υποστηρίζοντας τις αποτελεσματικές σχέσεις και προσφέρεται από τον Gordon Training International, έναν διεθνούς κύρους οργανισμό, που κύριο μέλημα έχει τη διάδοση των δεξιοτήτων επικοινωνίας για τη δημιουργία αποτελεσματικών και ανθεκτικών σχέσεων στην οικογένεια, το σχολείο και τη δουλειά.


    Οι συμμετέχοντες στο ΕΑΓ αναπτύσσουν ένα περιεκτικό σύνολο δεξιοτήτων και ένα πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να γνωρίζουν πότε και πώς θα τις χρησιμοποιούν.


Η φιλοσοφία του εργαστηρίου


    Στην φιλοσοφία του Dr. Gordon υπάρχει η πεποίθηση πως τα παιδιά δεν είναι κακά ή άτακτα αλλά συμπεριφέρονται με τρόπους που ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Έχουν το δικαίωμα να τις ικανοποιούν όπως και οι γονείς άλλωστε. Οι σχέσεις γονέων - παιδιών αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα τη στιγμή που οι ανάγκες τους συγκρούονται. Ο συνεχής κύκλος των αγώνων εξουσίας για την επιβολή λύσης και η ένταση που προκαλείται έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνει τη σχέση γονέα-παιδιού.


    Το Μοντέλο Gordon με ένα σύνολο δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων βοηθά τους γονείς να βελτιώσουν και να ενδυναμώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.


    Βασικό στοιχείο του μοντέλου είναι η δεξιότητα που ονομάζεται Ενεργητική Ακρόαση. Όταν το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα, με τη δεξιότητα αυτή οι γονείς μπορούν να καταλάβουν το συναίσθημα του παιδιού και να το εξερευνήσουν μαζί σε βάθος στηρίζοντας την εύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης.


    Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με μια άλλη δεξιότητα, το Μήνυμα-Εγώ, εξηγούν στο παιδί τους ότι η συμπεριφορά του, τους προκαλεί πρόβλημα. Το μη επικριτικό μήνυμα επιτρέπει στο παιδί να αναλογιστεί και τις ανάγκες των γονιών του και να αλλάξει. Χωρίς το φόβο ή την ανταμοιβή διδάσκεται την ενσυναίσθηση που θα το βοηθήσει στη συναισθηματική του ευφυΐα, ωριμότητα και αυτοπειθαρχία.


    Το Μοντέλο Gordon προτείνει για τη λύση των προβλημάτων και των συγκρούσεων τη μέθοδο της Μη-Ήττας. Οι γονείς συζητούν την επίλυση του προβλήματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο χωρίς να υπάρχει κανείς δυσαρεστημένος εφαρμόζοντας αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.


    Πολύ σημαντική είναι επίσης η αναγνώριση του πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται οι παραπάνω δεξιότητες. Το Παράθυρο Συμπεριφοράς βοηθά τους γονείς να αναγνωρίσουν πότε και ποια δεξιότητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ώστε να λυθεί το πρόβλημά τους.


Θα βοηθηθείτε σε καταστάσεις όπως:


«Κάθε πρωί ζω ένα μαρτύριο, μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο»


«Το παιδί μου γυρνά στενοχωρημένο από το σχολείο. Αναρωτιέμαι πώς να το βοηθήσω»


«Γίνεται καθημερινή μάχη για το διάβασμα. Δεν ξέρω τι να κάνω πια!»


«Οι κανόνες σπάνια τηρούνται και συνοδεύονται από φωνές, ένταση και αποξένωση»


«Τα παιδιά μου τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους»


«Γίνομαι συχνά η κακιά. Δεν καταφέρνω να τα ξεκολλήσω από το internet, τα social media και τα παιχνίδια στο tablet»


«Τσακωνόμαστε συχνά για το μπάνιο, τα δόντια, την ώρα του βραδινού ύπνου…


«Έχω άγχος τώρα στην εφηβεία για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τις παρέες τους»


«Οι δάσκαλοι μού λένε ότι το παιδί μου έχει αρχίσει να γίνεται επιθετικό στο σχολείο»


Οφέλη εργαστηρίου


- Οι γονείς μαθαίνουν να επιλύουν συγκρούσεις και να διεκδικούν τις ανάγκες τους.


- Τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα να συζητούν τα προβλήματά τους, αναπτύσσουν αυτοπειθαρχία και την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης.


- Μειώνονται οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.


- Όλοι συμμετέχουν στη θέσπιση των κανόνων και όλοι έχουν κίνητρο να συμμορφώνονται με αυτούς.


- Μικρότερη δυσαρέσκεια, περισσότερη διασκέδαση.


Διάρκεια


    Πραγματοποιούνται δύο κύκλοι το χρόνο: αρχές Οκτωβρίου και αρχές Φεβρουαρίου.    Επειδή η ομάδα θα είναι ολιγομελής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


    (*) Σε κάθε συμμετέχοντα δίδεται το βιβλίο της Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα, εγχειρίδιο ασκήσεων, αντίγραφο της φιλοσοφίας του Dr. Gordon και πιστοποιητικό συμμετοχής.

 

 

Υπεύθυνος εργαστηρίου


Νίκος Τομαράς

Λίγα λόγια για τον Dr. Gordon και το G.T.I.

    Ο διαπρεπής ψυχολόγος Dr. Gordon (1918-2002) μαθητής και συνεργάτης του C. Rogers και του A. Maslow, δίδασκε επί είκοσι χρόνια τη μέθοδό του, πριν εκδώσει το βιβλίο στο οποίο την παρουσιάζει αναλυτικά.


    Τιμήθηκε το 1999 με το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης Αμερικάνων Ψυχολόγων για τη Συνεχή Προσφορά του στην Ψυχολογία, και το 2000 με το Βραβείο Επίτευγμα Ζωής από την Ένωση Ψυχολόγων της Καλιφόρνια, ενώ ήταν ο πρώτος παραλήπτης του Βραβείου Επιτεύγματος Καριέρας από την Αμερικάνικη Ένωση Εκπαιδευτών Ανατροφής των Παιδιών.


Υπήρξε σύμβουλος στο συνέδριο του Λευκού Οίκου για τα Παιδιά, καθώς και στο πρόγραμμα White House Fellows. Ο Dr Gordon έχει γράψει οκτώ βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των Leader Effectiveness Training (L.E.T.) και Teacher Effectiveness Training (T.E.T.)


    Ήταν παντρεμένος με την Λίντα Άνταμς, νυν Πρόεδρο του οργανισμού Gordon Training International, που συνεχίζει το έργο του.


Ως αναγνώριση της προσφοράς του, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1997, το 1998 και το 1999.


Gordon Training International


    Ο Gordon Training International (GTI) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός που σχετίζεται με τις ανθρώπινες σχέσεις. Η έδρα του βρίσκεται στην Ακτή Solana στην Καλιφόρνια, και ιδρύθηκε το 1962 από τον Dr. Thomas Gordon.


    Προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες σε γονείς, δασκάλους και ηγετικά στελέχη σε όλο τον κόσμο (σε 43 συνολικά χώρες).


    Η Linda Adams Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού έχει συγγράψει τα βιβλία «Be Your Best» και «Effectiveness Training for Women», που αναπτύσσουν τις βασικές δεξιότητες για την ανάπτυξη της προσωπικής υπευθυνότητας και τη δημιουργία συντροφικών σχέσεων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.


    Έχει δημιουργήσει μια σειρά προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των: «Γίνε το καλύτερο που είσαι», «Εργαστήριο Αποτελεσματικής Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης», «Εργαστήριο Αποτελεσματικότητας για Γυναίκες», «Εργαστήριο Επίλυσης Συγκρούσεων για ηγέτες και μάνατζερ», «Να είσαι το καλύτερο που μπορείς» (για φοιτητές) και «Επίλυση Συγκρούσεων στο Σχολείο» (για μαθητές γυμνασίου και λυκείου).


    Έχει δώσει πολλές ομιλίες, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταϊβάν και τη Μαδαγασκάρη.